Sunnuntai 31.12.2023: Minulle selvisi tänään muiden hahmojen kautta (Brydges ja Aiobheann), että huijari on edelleen aktiivinen. Luulin hänen jo lopettaneen. Olin kuitenkin todella iloinen tästä uudesta tiedosta, sillä nyt voisin kokeilla vihdoin mitä tapahtuu kiinalaisen huijarin kohdatessa toisen kiinalaisen.

Kaivelin arkistojani ja etsin tilanteeseen sopivaa passin kuvaa. Olin ladannut niitä netistä jo muutama päivä sitten koneelleni 26 kpl. Nyt suodatin näistä pois liian pienet kuvat, joista ei saa mitään selvää. Osa kuvista ei ollut edes passeista vaan jostain muusta virallisesta luvasta. Taisi olla viisumeitakin pari. Osa oli jostain syystä intialaisia passien kuvia.

Sitten lajittelin ne vanhenemispäivämäärän mukaan. Paljastui, että osa passien kuvista oli vanhentuneita. Tässä vaiheessa sopivia kuvia oli jäljellä enää 7 kpl. Poimin näistä sellaisen, jonka vanhenemispäivämäärä oli lähimpänä nykyhetkeä, mutta kuitenkin vielä voimassa. Tarkistin vielä, että kuvassa ei ole mitään ylimääräisiä merkintöjä. Sellaisiakin joissain kuvissa oli, vaikka pyrin jo ennen netistä lataamista suodattamaan sellaiset pois.

Lopulta päädyin henkilöön nimeltä Zhengguo Piao. Hänen passinsa vanhenee vasta toukokuussa 2024. Kuva oli otettu jonkinlaisen puisen pöydän päällä. Se on mielestäni hyvä asia. Se näyttää siltä kuin kuva olisi otettu itse.

Image_passport_2023_12_31.jpg

Sitten tein uuden sähköpostiosoitteen. Aluksi yritin luoda sitä normaalisti käyttämäni palveluntarjoajalla, mutta siitä ei tullut mitään. Se valitti joka kerta IP-osoitteestani. Kolmannen tai neljännen kerran jälkeen vaihdoin palveluntarjoajaa ja sain luotua osoitteen noin 5-10 minuutissa.

Kaivelin netistä hieman tietoa siitä, kuinka kiinalaiset yleensä kirjoittavat sähköpostinsa. Kävin näiden tietojen perusteella lisäämässä sähköpostin asetuksiin allekirjoituksen. Kirjoitin sen tietenkin englanniksi, sillä huijarihan yrittää olla yhdysvaltalainen. Laitoin allekirjoitukseen myös kiinalaisen version tämän hahmon nimestä. Sen sain käännettyä Googlen Translate-palvelussa.

Opiskelin lyhyesti netistä, kuinka kiinalaiset aloittavat virallisemmat sähköpostiviestinsä. He kirjoittavat ensin sanan "respectable". Se on suomeksi "kunnioitettava". Englannin kielen vastine sille on "Dear". Saattaa olla kuitenkin hyvä idea mennä tuolla kiinasta suoraan käännetyllä versiolla. Sen jälkeen seuraa sukunimi ja sen perään tulee joko "Ms." tai "Mr.". Nämä ovat suomeksi herra ja rouva.

Näitä noudattaen kirjoitin ensimmäisen viestin huijarille. Aloitin kiittämällä huijarin viestistä, koska ajattelin kiinalaisten olevan erittäin kohteliaita viesteissään. Ja jotenkin näin alkoi jokin äsken netissä näkemäni esimerkkiviesti.

Väitin olevani kiinalainen, mutta asuvani Englannissa. Halusin tähän maan, joka olisi suhteellisen lähellä Suomen aikavyöhykettä. Näin huijari ei alkaisi ihmetellä kummalliseen aikaan tulevia viestejä.

Kehitin Googlen karttapalvelusta jonkin satunnaisen osoitteen suhteellisen läheltä Lontoota. Ajattelin, että tuskin kiinalainen halua muuttaa muualle kuin isoon kaupunkiin, jos kerta ulkomaille on päästävä.

Hain netistä Englannin suuntanumeron. Se oli +44. Sen perään lisäsin vain lähes satunnaisia numeroita. Näin sain puhelinnumeron tälle hahmolle. Väitin tämän numeron olevan Englannin numeroni ja kysyin vielä tarvitaanko muita numeroita.

Sitten keksin hatusta jonkin hienolta kuulostavan ammatin. Sekin pyrkii osaltaan selittämään sitä, miksi tämä hahmo on alunperin muuttanut Englantiin. Ei sitä ulkomaille viitsi miksikään siivoojaksi lähteä. Tai ehkä joillain ei vain ole vaihtoehtoja. Tällä kaverilla niitä kuitenkin on.

Sitten lisäsin viestiin vielä aiemmin valitsemani passin kuvan ja lähetin viestin. Nyt on hetki, jolloin kieltämättä vähän jännittää. Jännä nähdä, kuinka huijari reagoi toiseen kiinalaiseen. Jotenkin sellainen aavistus, ettei hän vastaa lainkaan. Kiinalaiset eivät käsittääkseni huijaa toisia kiinalaisia. Tai ei ainakaan kovin mielellään. Jos hän ei vastaa, aion tehdä uuden hahmon ja testata, vieläkö huijari on aktiivinen.

Screenshot01_2023_12_31.jpg


Maanantai 1.1.2024: Huijari ei ole vastannut vielä, vaikka hän vastasi muille hahmoille (Brydges ja Aoibheann). Piti ihan tarkistaa, mitä lähetin hänelle tällä hahmolla. Eipä siinä mitään ihmeellistä, kiinalaiselta mieheltä vaikuttava henkilö on lähettänyt huijarille viestin.

Herää väkisinkin kysymys, eikö kiinalainen huijari todella huijaa muita kiinalaisia. Vastausta ei ole tullut, vaikka tämä kiinalainen asuisikin ulkomailla kaukana Kiinasta. Olisi kyllä todella mielenkiintoista tietää syy sille, miksei vastausta ole kuulunut. Tämä olikin vähän pettymys.


Tiistai 2.1.2024: Huijari oli vihdoin vastannut. Hänen vastauksensa oli tosin mennyt roskapostikansioon. Siirsin sen sieltä vastaanotettujen kansioon ennen lukemista. Vastaus oli se vanha tuttu jo tässä vaiheessa. Eli viesti on vastaanotettu ja ymmärretty. Ja niin edelleen.

Screenshot02_2024_01_02.jpg

Olin yllättynyt tästä. Olin aika varma, ettei huijari vastaa tälle hahmolle. Siksi valmistauduin jo lähettämään hänelle uutta viestiä ja kysymään mikä maksaa. Niin ei tarvinnutkaan sitten lopulta tehdä.

Vastasin huijarille nyt tälle hahmolle tyypilliseen tapaan erittäin kohteliaasti. Kyselin kaikenlaisia kysymyksiä aiheesta. En tosin odota näihin minkäänlaisia vastauksia, sillä huijari ei ole vielä tähän mennessä vastannut niistä yhteenkään. Olen ehtinyt kysellä vaikka ja mitä aiheeseen liittyen muilla hahmoilla tässä matkan varrella.

Screenshot03_2024_01_02.jpg

Kyllä se tässä vaiheessa alkaa nyt vaikuttaa vahvasti siltä, että kiinalainen huijari huijaa kyllä toista kiinalaista.


Keskiviikko 3.1.2024: Tälläkin kertaa huijarin vastausviesti meni suoraan roskakoriin. Vastaus itsessään oli juuri samanlainen kuin tässä vaiheessa huijausta jokainen hahmo on saanut. Yhteenkään eilisistä kysymyksistä ei ole tietenkään vastattu. Miten voisikaan, kun tämä vastaus on suoraan huijarin käsikirjasta revitty?

Screenshot04_2024_01_03.jpg

Olin toki mahdollisimman kohtelias vastatessani huijarin viestiin, sillä tämä kiinalainen hahmo on sellainen. Pyysin huijaria vastaamaan yhteen kysymykseen. Lähetin sen hänelle jo viime kerralla. Pyysin häntä kertomaan rahasumman, joka minulle on tulossa. Tähän huijari ei ole vielä vastannut kertaakaan millekään hahmolle. Nyt laitoin sen ehdoksi sille, että maksan huijarin vaatimaa palkkiota ollenkaan.

Screenshot05_2024_01_03.jpg