Maanantai 18.12.2023: Otin käyttöön uuden sähköpostiosoitteen tälle hahmolle ihan vain testatakseni, josko huijari vielä jatkaa huijaustaan.

Tämän hahmon nimi on Sumit Pujari. Hän on muistaakseni intialainen. Sellaisen passin kuvan ainakin löysin joskus viime syksynä netistä. Hain niitä silloin läjäpäin nimenomaan tätä tarkoitusta varten.

Passport_2023_12_18.jpg

Hain netistä erilaisia tapoja allekirjoittaa sähköpostiviesti. Lisäsin sen tämän hahmon sähköpostin asetuksiin. Törmäsin titteleihin "Business Developer" ja "Marketing Manager". Yhdistin nämä ja lisäsin alkuun vielä omat mausteet, joten tästä henkilöstä tuli nyt sitten "Senior Marketing Developer". Paha sanoa, onko tuollaista titteliä edes olemassa oikeassa elämässä.

Sitten menin Googlen karttapalveluun. Zoomasin itseni New Delhin alueelle ja poimin sieltä jonkin satunnaisen katuosoitteen. Se taisi olla jonkin rakennusliikkeen tai vastaavan katuosoite, mutta poimin sen silti. Mistä noista tietää edes?

Seuraavaksi piti kaivella netistä Intian suuntanumero. Se oli wikipedian mukaan +91. Sitten löin numeroita lähes satunnaisesti sen perään. En tosin tiennyt kuinka monta numeroa intialaisessa puhelinnumerossa on. Laitoin nyt riittävästi, koska ajattelin siellä olevan melko paljon ihmisiä. Kait niitä puhelinnumeroitakin on sitten melko paljon.

Laitoin viestin loppuun vielä pari aiheeseen liittyvää kysymystä, joiden ajattelin olevan tähän tilanteeseen varsin luontevia. Kysyin kuinka suuresta summasta on kyse ja miten nopeasti voisin nähdä nämä rahat tililläni. Näillä on tietenkin tarkoitus vaikuttaa viattomalta. Ehkä vähän jopa ahneelta ja sellaiselta helposti huijattavissa olevalta henkilöltä. Juuri sellaisia huijarit etsivät.

Liitin tietenkin viestiin kuvan passista. Se on BMP-formaatissa, koska kuvan lataamisen aikoihin tarkoitus oli tukkia huijarin sähköpostilaatikko. BMP-formaatti on tiedostokooltaan yleensä moninkertainen JPG-formaattiin verrattuna. Tämän sähköpostilaatikon tukkimisen idean olen kuitenkin hyljännyt jo aikoja sitten.

Yritin saada viestistä sellaisen, ettei se kuulostaisi samalta kuin aiemmin tälle huijarille lähettämäni viestit. Omasta mielestä onnistuin siinä melko hyvin. Minulla voi tietenkin siitä huolimatta olla jokin sellainen tapa kirjoittaa, että minut voi tunnistaa. En kuitenkaan usko tämän huijarin huomaavan mitään. Tässä vaiheessa vaikuttaa jopa siltä, ettei hän ole tajunnut yhdenkään muun hahmoni takana olevan yksi ja sama henkilö.

Screenshot01_2023_12_18.jpg


Tiistai 19.12.2023: Huijari vastasi aivan kuten hän on muillekin hahmoille tässä vaiheessa huijausta vastannut. Hän ei ole siis lopettanut vielä. Tämä tarkoittaa sitä, että voin tehdä lisää hahmoja tätä tarkoitusta varten.

Screenshot02_2023_12_19.jpg

Vastasin huijarille tylsästi vain kyselemällä tarkemmin luvatusta siirrosta. Koitin kysellä sellaisia asioita, joita todennäköisesti oikeatkin uhrit kyselevät. Lisäksi koitin kysellä sellaisia asioita, joita yksikään muu aiemmista hahmoistani ei olisi kysellyt vielä.

Screenshot03_2023_12_19.jpg


Keskiviikko 20.12.2023: Huijarilta tuli viesti, jollaisen on vastaanottanut nyt jo kaikki tekemäni hahmot tähän mennessä tässä vaiheessa huijausta. Viesti on pitkä, mutta lyhyesti siinä pyydetään vain maksamaan palkkio tietylle tilille. Sitten on tietenkin ne tilin tiedot kerrottu.

Screenshot04_2023_12_20.jpg

Palkkio on edelleen sen $325. Siksi väitin huijarille, että tililläni on vain $106,93. Voihan perse, tajusin juuri käyttäneeni pilkkua desimaalien erotinmerkkinä. Yleensä maailmalla on käytössä piste, ei pilkku. Onneksi kyseessä on vain hyvin pieni virhe. Tuskin huijari tuota huomaa ja mitä hän edes voisi tehdä, vaikka huomaisikin.

Kerroin joka tapauksessa huijarille minulla olevan käteisenä $560. Sen siirtäminen tilille saattaa viedä päivän tai pari. Tällä on tarkoitus vain vähän venyttää keskustelua. Tässä on myös mahdollisuus siihen, että huijari vaihtaakin taktiikkaa ja päättää kertoa mahdollisuudesta maksaa tuo summa Itunesin lahjakorteilla. Se venyttäisi osaltaan keskustelua. Tuskin niin kuitenkaan käy.

Screenshot05_2023_12_20.jpg

Olen tehnyt tässä huomion, että huijari tuntui olevan viikonloppuna huomattavasti paremmin paikalla kuin viikolla. Mutta voiko siitä suoraan päätellä, että hän käy päivätöissä ja tämä huijaaminen on hänelle vain harrastus? Perhanan vaikea mennä spekuloimaan.

Olen miettinyt paljon myös huijarin lähettämää pankkitiliä. Sen perusteella voisi joku viranomainen ehkä saada huijarin kiikkiin. Minulla tuskin on mihinkään sellaiseen mahdollisuuksia.

Tutkiskelin vähän, mitä netissä sanotaan huijarin kertomasta Chase Bankista. Sellainen on olemassa, mutta ei sellaista sijaitse huijarin antamassa katuosoitteessa. Sen sijaan tuossa osoitteessa sijaitsee Tarcord-pankki. Netti kertoo heti ensimmäisenä kyseisestä pankista, että heidän toimintansa on vähintäänkin epäilyttävää. No kuinkas sattuikaan! Tämä on ilmeisesti Brittiläinen pankki.

Etsin netistä myös Jess Lizamaa. Huijari mainitsi tuon nimen tilin omistajaksi. Löysin jonkun Jess Lizaman Instagram-tilin. Pikaisesti vilkaistuna tällä tilillä näyttivät kaikki kuvat olevan jonkun nuoren Instagram-tähden täydellisestä elämästä. Pinnallisuus tunki läpi joka perkeleen kuvasta. Todellisuus on noin 100% todennäköisyydellä kuitenkin täysin toinen. Mutta sitähän ei tietenkään kamera kerro. Nuori nainen näyttää hymyilevän jokaisessa kuvassa. Ei elämä voi yksinkertaisesti aina olla sellaista. En tarkistellut tätä kuorta sen enempää, koska olin selkeästi harhapoluilla. Tämä henkilö tuskin liittyy tähän huijaukseen mitenkään.

Löysin netistä swift-koodin tarkistajan. Sen mukaan huijarin antamalla koodilla pankki olisi oikeasti JPMorgan Chase Bank. Netti kertoi edelleen myös, että se on juuri se sama kuin Chase Bank. Siinä kohdalla tiedot eivät ole ristiriidassa. Pankin osoite oli kuitenkin eri kuin huijarin kertoma. Jännä juttu.

Huijari oli lisännyt pankin tietoihin myös kohdan, jonka nimeksi hän oli antanut "Routine". Se on suomeksi "rutiini". Katsoin tästäkin tiedosta, mitä netti osaa kertoa aiheesta. Ihmettelin, etten oikein tajua sitä mikä se on. Paljastui heti, että kyseessä oli kirjoitusvirhe. Siinä pitäisi lukea "Routing". Eli se on jonkinlainen reititysnumero. En tiedä kyllä tästäkään, miten se toimii. Tai mikä se on. Netti osasi kuitenkin kertoa, että sellainen tarvitaan kansainvälisiin rahansiirtoihin.

Yritin etsiä netistä tarkempaa tietoa myös viimeiseen tietoon liittyen. Eli huijarin mainitsemaan tilinumeroon. Omasta mielestä se ei näytä tilinumerolta. Päädyin kuitenkin nettisivulle, jossa voi tarkistaa IBAN-koodin. Kyseessä ei kuitenkaan selkeästikään ole IBAN-koodi, joten melko turhaan tuolle sivulle jouduin. En nyt sitten tiedä, mitä tietoja tästä numerosta voisi tarkistaa tai kaivaa.

Tekisi mieleni ilmoittaa tästä jollekin sellaiselle taholle, joka voisi asialle jotain tehdä. Esimerkiksi tuon pankkitilin sulkeminen voisi olla yksi ratkaisu. Viimeksi, kun soitin Suomen poliisin neuvontanumeroon edellisen huijarin kohdalla, sieltä kerrottiin vain, että minun pitäisi poistaa kaikki huijarin lähettämät viestit. Mitä vittua? Haluan saada huijarin kiinni, ei se tuolla menetelmällä onnistu.

Minun pitäisi saada yhteys poliisissa johonkin sellaiseen henkilöön, joka on erikoistunut tämäntyyppisiin tapauksiin. En usko, että poliisin neuvoja tietää edes, mikä on IP-osoite. Jos joskus sen saan selvitettyä, niin en oikeastaan tiedä, mitä teen sillä. IP-osoitteella voisi huijarin saada kiikkiin, mutta ei minun käytössä olevilla resursseilla.


Perjantai 22.12.2023: Huijarilta ei ole tullut viestiä pariin päivään. Näinköhän tämä touhu on jo loppunut kokonaan tällä huijarin sähköpostilla?

Lähetin silti vielä kokeeksi huijarille viestin, jossa ilmoitin siirtäneeni $400 käteistä omalle tililleni. Kerroin olevani valmis tekemään maksun ja samalla pyysin huijarilta pankkiyhteystietoja. Tämä saattaa tietenkin olla hieman epäilyttävää, sillä huijari on lähettänyt ne tiedot jo tälle hahmolle. Mutta ihan vain vittuillakseni tietenkin.

Screenshot06_2023_12_22.jpg

En taida tänään käyttää tähän projektiin tämän enempää aikaa.