Keskiviikko 12.7.2023: Sähköpostiini oli tullut jo viime sunnuntaina huijausviesti. Siinä kerrottiin, että jollain venäläisellä naisella olisi $25 miljoonaa laittaa sijoituksiin. Hän tarvitsisi kuitenkin minun apua. Kaikista netin huijataan huijareita -videoista inspiroituneena vastasin tähän viestiin. En tietenkään omalla sähköpostiosoitteella.

En oikeastaan usko, että tähän lähettämääni sähköpostiin vastataan niin kuin toivoisin siihen vastattavan.

 

Perjantai 14.7.2023: Kävin uteliaisuuttani katsomassa, miten valesähköpostilaatikkoni voi. Sinne olikin tullut yllättäen vastaus pari päivää sitten lähettämääni sähköpostiin.

Viesti oli tullut venäläiseltä naiselta. Siinä sepostettiin kaikenlaista siitä, miksi nyt olisi hirveä kiire saada varat ulos Venäjältä. Viestissä korostettiin useaan otteeseen sitä, että rahojen siirto on täysin turvallinen. Samoiten korostettiin myös sitä, että minun pitäisi olla ehdottoman luotettava.

Jännä sinänsä, että kirjoittaja käytti sanaa "sota" Ukrainan ja Venäjän välisestä konfliktista. Olen käsittänyt, että tämä sana olisi kielletty kaikessa viestinnässä. Eipä sillä, että uskoisin kirjoittajan oikeasti olevan venäläinen. Tai edes nainen. Kirjoittajan oikeaa sijaintia ja sukupuolta on täysin mahdoton tietää ainakaan tässä vaiheessa.

Viestin loppupuolella kyseltiin kaikenlaisia tietoja minusta, esimerkiksi koko nimi, ammatti, ikä, puhelinnumero jne. Todennäköisesti näitä tietoja käyttämällä huijari sitten tekee huijauksensa.

Toinen jännä juttu tässä on myös se, että alkuperäinen viesti tuli omaan sähköpostiosoitteeseeni. Huijarilla ei siis ollut minkäänlaista ongelmaa siinä, että vastasin siihen sähköpostiosoitteesta, johon hän ei ole ikinä lähettänyt mitään viestiä.

Kolmas jännä juttu on myös, että huijarin viestien mukaan asialla on kova kiire. Silti häntä ei tunnu haittaavan se, että vastasin hänen alkuperäiseen viestiinsä keskiviikkona, vaikka alkuperäinen viesti tuli jo viime sunnuntaina. Lisäksi hänen viimeisin viestinsä on tullut jo keskiviikkona, joten jos nyt vastaan viestiin tänään, eikä siinä ole mitään ongelmaa, on tämä myös melko jännä juttu.

En vielä oikein tiedä, mitä vastata tälle huijarille. Jotain sellaista pitäisi vastata, että ei tarvitse minkäänlaisia henkilötietoja lähettää eteenpäin. Huijarin aikaa pitäisi kuitenkin saada jollain tavalla tuhlattua. Sellainen hyödyttää kaikkia paitsi tietenkin huijaria itseään.

Luin viestin uudestaan, jotta keksisin jotain sellaista, jonka perusteella voisin olla lähettämättä tietojani huijarille. Taisin keksiä sellaisen. Huijari mainitsee, että jos minulla on jotain kysyttävää, voisin kysyä vapaasti. Tästä voisi jotain kehitellä.

Vastasin huijarille nyt valenimellä. Kysyin häneltä tyhmiä lähinnä rahasummista. Alkuperäisessä viestissä kokonaissummaksi mainittiin $25 miljoonaa. Keskiviikkona tulleessa viestissä kerrottiin, että minun osuus olisi 25% tuosta. Kysyin nyt huijarilta varmistusta omasta osuudestani, jonka laskin tarkoituksella $30 miljoonasta. Huijarin täytyy siis korjata minun väärä summa, jos hän ei halua paljastua. Jos hän ei niin tee, korjaan sen minä sitten myöhemmin ja saan näin venytettyä keskustelua.

Tulipa tässä mieleen eräs asia. On mielestäni täysin mahdollista, että olen tähän mennessä saattanut keskustella jonkinlaisen botin kanssa. Siihen viittaisi ainakin se, ettei tätä häiritse yhtään se sähköpostiosoite, johon hän ei ole koskaan mitään lähettänyt. Toinen bottiin viittaava seikka on se, ettei tätä häiritse lainkaan parin päivän viive, vaikka asialla tuntuu olevan varsin kova kiire.

Mutta nyt lähettämääni viestiin täytyy kuitenkin ihmisen vastata, elleivät huijarit ole ottaneet käyttöön tekoälyä. En kuitenkaan usko sellaisen tapahtuneen, sillä huijareiden olisi pitänyt opettaa tekoäly itse.

Niin monta huijataan huijareita -videota nähneenä on vihdoin loistavaa päästä itsekin kokeilemaan huijarin huijaamista. Alan olla asiasta suorastaan innoissani.

 

Lauantai 15.7.2023: Olin saanut vastauksen valesähköpostiosoitteeseeni.

Vastaus oli pettymys. Se oli väitetyltä venäläiseltä naiselta, joka vastasi eilen lähettämääni sähköpostiin. Viesti oli identtinen hänen jo aiemmin keskiviikkona lähettämänsä viestin kanssa. Nyt olen aivan varma siitä, että olen tekemisissä botin kanssa.

Nyt sitten suurin haaste on saada ihminen, se oikea huijari, jotenkin vastaamaan sähköpostiin. Ehkä minun pitää keksiä päästäni nimet, ammatit, puhelinnumerot jne. Kokeilen sitä vielä. Jos tähänkin viestiin tulee sama vastaus kuin aiemmin, lopetan koko touhun turhana.

Lähetin nyt huijarille keksityn nimen, ammatin, puhelinnumeron ja iän. Kopiota henkilöpapereista en tietenkään lähettänyt, sillä ei minulla ole mitään sellaisia. Sen sijaan laitoin kysymyksen siitä, kuinka sellainen tapahtuu. Kysyin, että pitääkö minun ottaa henkilöpapereistani kuva. Luulisin tämän viestin vaikuttavan suhteellisen aidolta siinä mielessä, että huijari saattaa todella vastata tähän itse. Jos tähän tulee vastauksena edelleen se sama viesti kuin aiemmin, ei huijarin huijaaminen ole onnistunut. Tai ehkä tässä tapauksessa pitäisi sanoa botin huijaaminen.

Tänään tuli myös uusi huijaussähköposti. Tässä huijausviestissä kerrottiin jonkin Yhdysvaltalaisviraston saaneen minun sähköpostiosoitteen jonkin huijauksen tutkinnan yhteydessä. He olisivat halunneet palauttaa minulle huijatut rahat. Tokihan nyt ja niin varmaan.

Tässä huijausviestissä kyseltiin suoraan kaikenlaiset henkilötiedot. Latasin netistä jonkin satunnaisen kuvan vaadituksi henkilöpaperiksi ja kirjoitin siitä kaikki tiedot vastauksena huijarin viestiin. Niitä tietoja, joita ei tuosta kuvasta löytynyt, keksin omasta päästäni. Tarkistin jopa, että katuosoite on todella olemassa. Olettaisin tässäkin viestiin vastaavan jonkinlaisen botin, joka todennäköisesti välittää tiedon eteenpäin huijarille, kun vastauksessa olevat ehdot täyttyvät. Siksi oli mielestäni tarpeen lähettää jokin kuva viestin mukana.

Saattaa olla, ettei tähän viestiin tule vastausta. Uskoisin, että huijari tajuaa samantien kyseessä olevan huijarin huijaus. Toivoisin kuitenkin saavani jonkinlaisen viestin ihmiseltä, enkä botilta, jotta hänen aikaansa menisi edes vähän hukkaan.

 

Sunnuntai 16.7.2023: Ajattelin taas tänään tarkistaa valesähköpostini. Odotan suorastaan jännityksellä sitä, millaisia vastauksia sinne on tullut. Tämä siitä huolimatta, että saatankin pettyä.

En ollut saanut minkäänlaista vastausta mihinkään sähköpostiin. Eivätkö huijarit muka työskentele sunnuntaisin? Bottien ainakin luulisi tekevän hommansa aina viikonpäivästä tai kellonajasta riippumatta. Tämä oli kuin olikin sitten pettymys.


Maanantai 17.7.2023: Tarkistin juuri valesähköpostini. Keneltäkään ei ollut tullut yhtäkään viestiä. Perhana, taisin epäonnistua huijaamaan huijaria.


Tiistai 18.7.2023: Tarkistin vielä uudelleen valesähköpostini. Keneltäkään ei edelleenkään ollut tullut yhtäkään viestiä. Lähetin silti uuden viestin venäläiselle naiselle samoilla keksityillä tiedoilla kuin aiemminkin, mutta sisällytin tähän myös kuvatiedoston. Sen otin netistä. Se sisältää jonkinlaisen tekaistun kopion henkilöpapereista. Niissä ei ole edes sama nimi kuin keksimäni.

En oikeastaan enää usko, että valesähköpostiini tulee mitään vastausta miltään suunnalta näihin viesteihin. Valitettavasti, olisi ollut hienoa jallittaa huijaria oikein kunnolla.


Maanantai 24.7.2023: Päätin tarkistaa valesähköpostini tänään. Sinne oli kuin olikin tullut viesti venäläiseltä naiselta vastauksena väärään lähettämääni kuvaan. Siinä valiteltiin sitä, että lähettämäni kuva ei ole kopio minun henkilöpapereistani.

Luulin jo, että huijari oli luovuttanut suhteeni ja laittanut ehkä sähköpostiosoitteeni estetyksi. Olin näköjään väärässä. Saattaa jopa olla, että viesti ei ole tullut botilta, vaan oikealta ihmiseltä. Hänen on myös täytynyt tarkistaa kuvatiedosto, jotta hän on voinut varmistua sen aitoudesta. Olen siis saanut kulutetuksi edes joitain sekunteja huijarin aikaa.

Lähetin tälle huijarille nyt takaisin viestin, jossa pahoittelin tapahtunutta ja kerroin, etten oikein osaa käyttää nykyajan elektronisia laitteita. Kysyin myös, pitääkö minun ottaa kuva kameralla henkilöpapereistani. Nyt olen varma, ettei vastausta enää tule tähän viestiin.


Torstai 27.7.2023: Tarkistin valesähköpostini. Edelliseen viestiin ei ollut tullut vastausta.

Olen tässä jo muutaman päivän pyöritellyt mielessäni teoriaa siitä, miten nämä sähköpostihuijaukset toimivat. Ensimmäiset sähköpostit tulevat eri osoitteesta ja niissä on eri vastausosoite kuin lähettäjä. Näissä sähköposteissa on jonkinlainen taustatarinan alku. Näitä sähköposteja lähetetään oletettavasti massoittain jollain automaatilla jollain tavalla kerätyille sähköpostilistoille.

Vastausosoitteessa toimii jonkinlainen automaatti, joka lähettää vain yhden tietyn sähköpostin vastauksena jokaiseen vastaanottamaansa sähköpostiin, joka ei sisällä liitetiedostoa. Siinä sähköpostissa sitten pyydetään henkilötietoja. Automaatti vaikuttaisi tunnistavan sen, onko vastauksessa liitteenä kuvaa vai ei. Jos kuva löytyy, menee sähköposti huijarille. Hän voi sitten käsitellä sen haluamallaan tavalla. Mutta jos kuvaa ei ole liitteenä, lähetetään uusi sähköposti. Tätä ei kuitenkaan tunnu tulevan joka kerta, joten ehkä automaatti pitää kirjaa sähköpostiosoitteista, eikä lähetä samaa sähköpostia samaan osoitteeseen liian monta kertaa.

Jos tämä teoria pitää paikkansa, ei huijarille asti päädy mitään muita sähköposteja kuin sellaisia, joissa on ihmisten henkilötiedot. Näillä huijari voi sitten tehdä kaikenlaista ikävää. Tähän mielestäni viittaisi ainakin se, että aiemmin lähettämääni sähköpostiin, joka sisälsi kuvatiedoston, tuli vastaus, joka ei tuntunut olevan saman kirjoittajan kirjoittama viesti kuin ensimmäisten viestien kirjoittaja. Melko ylimielisiä nämä huijarit nykyään, eivät viitsi edes sen vertaa vaivautua, että edes vähän yrittäisivät pysyä taustatarinassaan.

Tämä on vain teoria. Se perustuu siihen, millaisia sähköposteja olen saanut ja niistä tekemiini huomioihin. En ole varma, toimiiko huijaukset juuri näin. Lisäksi on todennäköistä, että näistä on olemassa erilaisia muunnelmia. Tietenkin on mahdollista, että huijari lähettää itse kaikki sähköpostit. Se kuulostaa tosin minusta varsin työläältä. Varsinkin, jos lähetettävien sähköpostien määrä on suuri. Ja olettaisin, että se on erittäin suuri. Tämä siksi, että vain tietty pieni prosenttiosuus ihmisistä lankeaa näihin huijauksiin.

Tulipa tässä vielä mieleen hieman kokeilla teoriaa. Kirjoitin nopeasti koodin, jolla voin generoida kuvatiedoston. Kuvadata itsessään on täysin satunnaista eli käytännössä kuva on pelkkää sekasotkua. Tämä sopii hyvin aiemmin huijarille sepittämääni taustatarinaan. Tarinan mukaan olen tekeytynyt eläkeläiseksi, jolla on vaikeuksia nykyaikaisten elektronisten laitteiden kanssa. Kuva näyttää juuri siltä, että tiedosto on korruptoitunut tai jotenkin muuten mennyt sekaisin.

Tein kuvasta tarkoituksella suhteellisen ison. Sen koko on noin 10 megatavua. En ole varma, meneekö näin iso kuva välttämättä perille asti. Jos menee, täyttää se huijarin sähköpostilaatikkoa hyvin. Ja jos näin todella tapahtuu, aion kokeilla lähettää huijarille vielä isompaa kuvaa.

Lähetin huijarille nyt tuon kuvan. Jos alkaa vaikuttaa siltä, että huijari tajuaa minun vain teeskentelevän, aion lähettää huijarille näitä isoja kuvatiedostoja niin paljon ja niin nopeasti kuin vain pystyn. Tämä täytyy tehdä nopeasti ennen kuin huijari lisää valesähköpostiosoitteeni estolistalle.


Perjantai 28.7.2023: Valesähköpostiini ei ollut tullut vastausta. Ajattelin nyt alkaa generoimaan kuvia niin, että niiden koko on tuplat aina edellisestä kuvasta. Aion lähettää ne kaikki huijarille niin nopeasti kuin pystyn. Jossain vaiheessa täytyy kuitenkin tulla jokin rajoitus vastaan.

Näiden kuvien luomisessa tuleekin näköjään kestämään jonkin aikaa. Tein tuon nyt niin, että se generoi 20 kuvaa automaattisesti ja häivyin aamupalalle. Olettaisin tuossa kuitenkin kestävän huomattavasti kauemmin, joten palaan asiaan kuvien valmistuttua.

Koodi pyöri noin tunnin ja sai luotua vain yhden kuvan. Seuraavaa kuvaa luotaessa se kaatui. Korjailin koodia nyt hieman. Muutin sitä samalla niin, että se ei joka kerta tuplaa kuvan kokoa, mutta laajentaa sitä silti. Laitoin sen tekemään näin 10 kuvaa.

Huh, koodi pyöri monta tuntia, mutta sai lopulta luotua lähes kaikki kuvat. Niitä on nyt kuitenkin mielestäni riittävästi, jotta voin lähettää ne huijarille.

Aioin jo lähettää huijarille ison kasan kuvia, kun päätin käynnistää koneen uudelleen sen takia, kun se oli niin jumissa. Olin kuitenkin tallentanut kuvat Linuxin /tmp-kansioon. Se on sellainen kansio, joka tyhjenee uudelleen käynnistäessä järjestelmän. Voi helvetin perkele!

Paransin koodia hieman ja laitoin uudelleen pyörimään. Kuvista ei tule ihan niin isoja kuin edellisellä versiolla, eikä kuvia luoda kuin viisi, mutta samalla koodi ei pyöri sentään montaa tuntia. Saatan saada kuvat lähetettyä jo tänään.

Sain vihdoin kuvat luotua. Alan nyt lähettämään niitä huijarille.

Ensimmäisen kuvan kohdalla gmail-palvelu kertoi, että yli 25 megatavun kokoiset kuvat jaetaan Googlen Drive-palvelun kautta. No, latasin sen sitten sinne. Tämä ei nyt tuki huijarin sähköpostia, kuten oli tarkoitus. Perkele sentään.

Laitoin koodin luomaan nyt loput kuvat uusiksi niin, että niiden koko ei ole aivan niin iso kuin aiempien. Lähetän näistä vain kaikki alle 25 megatavun kokoiset kuvat huijarille. Näitä onkin onneksi nopeampi luoda.

Uusien kuvien luonti kesti noin 12 minuuttia. Lähettelin niitä sitä mukaa, kun niitä valmistui. En ole enää varma, montako kuvaa olen lähettänyt huijarin sähköpostiin. Ehkä seitsemän. Ja joka kerta laitoin erilaisen selityksen siitä, miksei homma onnistu.

Erääseen viestiin kerroin saaneeni apua veljenpojalta. Kerroin hänen kertoneen kuvien korruptoituneen. Lisäsin vielä, että luulin vain hallitusten voivan olevan korruptoituneita. Haen näillä hieman typerillä selityksillä sitä, että huijari luulisi todella olevansa tekemisissä höperön vanhuksen kanssa.

En ole vielä saanut minkäänlaista vastausta, mutta, mikä tärkeintä, en ole saanut myöskään minkäänlaista ilmoitusta siitä, että kuvia ei voi lähettää vastaanottajalle. Aion luoda kuvia huomenna lisää, ellei mitään erikoisempaa tapahdu.

Tässähän meni melkein koko päivä, voi perkele sentään.


Lauantai 29.7.2023: Valesähköpostiini ei ollut tullut minkäänlaista vastausta aiempiin viesteihin. Ajattelin tänään lähettää lisää generoituja kuvia huijarin sähköpostiin.

En ole oikein varma, mikä tilanne oikeastaan on tällä hetkellä. Voi olla, että huijari on lisännyt tuon käyttämäni sähköpostiosoitteen jollekin estolistalle. Voi myös olla, että huijari on vain yksinkertaisesti hylännyt käyttämänsä sähköpostiosoitteen. Mutta aivan yhtä hyvin voi olla, että huijari ei ole tehnyt mitään lähettämiini sähköpostiviesteihin liittyen.

Laitoin koodin generoimaan nyt sata kuvaa lisää. Kokoa kasvatetaan nyt pienemmällä portaalla. Aion lähettää näistä kaikki alle 25 megatavun kokoiset kuvat huijarille samaan tyyliin kuin eilenkin. Parasta tietenkin olisi, jos saisin jonkinlaisen vastauksen. Siitä sitten tietäisi, millainen vaikutus näillä kuvilla mahdollisesti on, oli se sitten mikä tahansa.

Lähetin huijarille nyt 23 viestiä. Jos en ihan väärin laskenut, olisi viestien sisältämien kuvien koot yhteensä noin 471 megatavua. Tähän vielä lisäksi aiemmin lähettämistä kuvista tulee noin 110 megatavua. Tähän en laskenut sitä kuvaa, joka oli liian iso ja piti lähettää Googlen Drive-palveluun.

En saanut minkäänlaista vastausta mihinkään viestiin. Se voi tarkoittaa joko sitä, että huijari on lisännyt minut estolistalle tai sitä, että huijari ei ole lainkaan tarkistanut sähköpostejaan vähään aikaan. Myös muut vaihtoehdot voivat olla mahdollisia. Onneksi tähän ei ole mennyt aikaa vielä juuri yhtään, ehkä korkeintaan tunti.

Lähettelin nuo sähköpostit aamulla. Nyt on iltapäivä. Kuulin juuri uutisen, jossa mainittiin eräs nimi, Maria Zakharova. Nimi kuulosti erittäin tutulta. Tarkistin valesähköpostini ja kyllä, se on olevinaan se, kenen kanssa olen muka ollut yhteydessä. En ole tosin varma, pitäisikö hänen sukunimensä loppua a-kirjaimella. Sähköpostiosoitteessa sitä ei ole. Tämäpä mielenkiintoista.


Sunnuntai 30.7.2023: Tarkistin juuri valesähköpostini. Sinne ei ollut tullut viestejä. Vaikea sanoa, mikä tilanne on. En aio nyt enää käyttää enempää aikaa tähän projektiin. Tilanne voi kuitenkin muuttua, jos huijari vastaa aiempiin viesteihini.