Maanantai 28.8.2023: Huijarilta ei ollut tullut enää viestiä eilisen jälkeen. Päätin kokeilla vielä kepillä jäätä ja antaa hänelle vähän vielä toivoa huijauksen onnistumisen suhteen.

Lähetin lakimiehelle viestin, jossa kysyin Marian maksamaa summaa ja sitä, kuinka paljon minun pitäisi vielä maksaa palkkioita. Kysyin myös, josko voisimme jatkaa ilman, että olen varsinaisesti missään yhteydessä Mariaan.

Screenshot58_2023_08_28.jpg

Marialle puolestaan laitoin viestiä, että tästä eteenpäin viestintä tapahtuu vain ja ainoastaan lakimiehen kautta. Ihan vain vittuillakseni tietenkin.

Screenshot59_2023_08_28.jpg

Tässä tapauksessa huijari ei ole mitään isoa summaa havittelemassa, joten saattaa olla, ettei hän enää vastaa. Jäin kuitenkin linjoille odottamaan huijarin mahdollista vastausta.


Tiistai 29.8.2023: Huijarilta oli tullut viesti. Sama viesti oli jostain syystä tullut kahdesti. En oikein ymmärrä, miksi näin tapahtuu. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta. Hah, tiesin, että häneltä tulee vielä viesti. Eilinen viesti oli kuin olikin sitten lopulta tarpeeksi houkutteleva.

Screenshot60_2023_08_29.jpgScreenshot61_2023_08_29.jpg

Viestissä kerrottiin kolmella eri valuutalla lakimiehen jäljellä oleva osuus palkkioista. Vastasin hänelle. Pahoittelin aluksi kohteliaasti, että homma kestää. Kerroin syyksi ongelmat bitcoin-lompakon kanssa.

Sitten liitin viestiin mukaan kuvakaappauksen blockchain.com-sivulta, johon olin ensin muutellut vähän sisältöä. Olen oppinut tämän idean huijataan huijareita -videoista. Juuri tätä samaa kikkaa huijaritkin käyttävät. Voisi kait sanoa, että huijari sai näin maistaa ikään kuin omaa lääkettään.

Muutin kuvaa varten bitcoin-lompakon tunnisteesta yhden nollan o-kirjaimeksi. Lisäksi lisäsin siihen uuden siirron. Laitoin sen näyttämään juuri siltä, että se on lähetetty äskettäin. Kaikki summatkin täsmäävät. Ainoa ongelma on, että se ei näy huijarin bitcoin-lompakossa.

Kysyin lopuksi vielä, että kuinka homma jatkuu tästä eteenpäin. Ihan vain vittuillakseni ja näyttääkseni muka viattomalta.

Screenshot62_2023_08_29.jpgScreenshot63_2023_08_29.jpg

Nyt on hetki, jolloin en enää odota saavani minkäänlaista vastausta huijarilta oikeastaan koskaan. Tai jos sellainen tulee, on se todennäköisesti erittäin vihainen viesti. Mitä vihaisempi se on, sitä isommat naurut saan.


Keskiviikko 30.8.2023: Huijarilta oli tullut sittenkin viestiä vielä. Tämä pääsi kieltämättä yllättämään. Hän siis luulee vieläkin, että aion maksaa hänelle jotain. Hänen täytyy olla todella epätoivoinen.

Tai sitten rahanahneus on sokaissut hänet, eikä hän yksinkertaisesti näe kuinka kusetan häntä 100-0. Aivan kuten huijareiden lupaukset suurista rahasummista sokaisevat jopa järkevänoloisetkin ihmiset. Siinä mielessä huijari saa taas ikään kuin maistaa omaa lääkettään.

Viestissään hän kertoi, ettei ole saanut maksua tililleen. Hän kertoi tarkistaneensa asian useaan kertaan. Hänen aikaansa on nyt tuhlattu mielestäni melko hyvin.

Hänen viestinsä on tullut sähköpostipalvelun mukaan eilen kello 18:45. En ole varma, minkä aikavyöhykkeen aikaa tuo on. Mielestäni olin joskus aiemmin laskevinani, että noihin kellonaikoihin pitää lisätä kolme tuntia. Sen perusteella tuo viesti olisi tullut noin kello 21:45 eilen illalla.

Screenshot64_2023_08_30.jpg

Huijarin lähettämien viestien perusteella olen päätellyt, että hän on suurinpiirtein samalla aikavyöhykkeellä kuin minä. Olen ajatellut, että hän voisi olla alunperin Nigeriasta. Sieltä nämä huijarit käsittääkseni pääsääntöisesti tulevat.

Arvelisin hänen kuitenkin asuvan tällä hetkellä jossain Euroopassa. Ehkä Italiassa. Tämä siksi, että yhdessä hänen viestissään oli Italialaisen pankin tilinumero. Toki hän on voinut saada tuon tilinumeron muualtakin. Italia olisi lisäksi melkein samalla aikavyöhykkeellä kuin Suomikin. On tuo Nigeriakin tosin aikalailla samalla aikavyöhykkeellä Italian kanssa.

Tämä on tietysti vain spekulointia. Tai oikeastaan arvailua. Valitettavasti.

Nyt sitten hommaa pitää tietenkin yrittää vielä venyttää jollakin tavalla. Taidankin itseasiassa tietää yhden tavan.

Lähetin nyt hänelle viestin, jossa kerroin tarkistavani asian. Tämän viestin lähetin tänään kello 15:45, mutta viestissä näkyy kello 12:45. Joten sähköpostipalvelun kello on siis sen kolme tuntia myöhässä.

Screenshot65_2023_08_30.jpg

Aion lähettää seuraavan viestin hänelle vasta noin tunnin kuluttua. Ehdin tässä välissä helposti muokata hieman erästä kuvaa. Ehdin tehdä myös muutakin, kuten esimerkiksi koodata vähän jotain.

Odotin hieman yli tunnin vittuillakseni. Harmillisesti taitaa olla, että huijari ei ole linjoilla tällä hetkellä. Tämä tunti olisi saattanut olla enemmän tai vähemmän piinaava hänelle.

Lähetin hänelle nyt kuitenkin viestin mainitsemani kuvan kanssa. Kerroin, että maksu on nyt saattanut mennä väärään bitcoin-lompakkoon. Pyysin häntä tarkistamaan tuon bitcoin-lompakon tunnisteen kuvakaappauksesta. Saa huijari näin tekemistä ja aikaa kuluu hukkaan. Saattaa jopa olla, että paluuviestissä on melko vihamielinen sävy. Mitä vihaisempi sävy, sitä parempi.

Screenshot66_2023_08_30.jpgScreenshot67_2023_08_30.jpg

Ei perhana, nyt vasta tajusin. Olisi tietenkin pitänyt käskeä vain tarkistamaan tuo bitcoin-lompakon tunniste kuvasta ilman alleviivausta. Siihen olisi mennyt enemmän aikaa.

Huijari vastasi nyt aiempaan viestiini. Hän sanoi, ettei näe suoritusta bitcoin-lompakossaan. Aivan kuin hän ei olisi edes lukenut minun viestiä. Mahtaako hänen englannin ymmärtämys olla näin paskaa? Ainakin englanninkielisen tekstin tuottaminen on melko paskaa.

En ymmärrä esimerkiksi sitä, mitä hän tarkoittaa sillä, että autolla kestää kaksi päivää.

Hänen paska kielitaitonsa ei tietenkään ole minun ongelma. Itseasiassa ihmettelen tässä lähinnä sitä, miten hän on voinut noin paskalla kielitaidolla huijata yhtään ketään.

Hän ei selvästikään huomannut, että bitcoin-lompakon tunnisteessa on nolla vaihtunut o-kirjaimeksi. Siispä se pitää kertoa hänelle suoraan.

Screenshot68_2023_08_30.jpg

Kerroin maksaneeni hänelle $640 bitcoineina. Pyysin häntä tarkistamaan bitcoin-lompakon tunnisteen, jossa on nolla vaihtunut o-kirjaimeksi. Paluuviestissä hän vain valitti, että maksua ei näy. Hän ei siis tarkistanut bitcoin-tunnistetta huolella. Tämän viestin hän on lähettänyt kolmeen kertaan.

Screenshot69_2023_08_30.jpgScreenshot70_2023_08_30.jpgScreenshot71_2023_08_30.jpgScreenshot72_2023_08_30.jpg

Jotenkin vaikuttaa siltä, että mitä hermostuneempi hän on, sitä useampi kopio viestistä häneltä tulee. Tämä mielestäni ennakoi sitä, että kohta hänellä palaa käpy taas oikein kunnolla. Ja se alkaa aina hymyilyttää.

Näissäkin viesteissä on todella paskaa englantia. Mitä esimerkiksi tarkoittaa, että minun pitäisi mennä ja tarkistaa puhelimeni hedelmätarha?

Vastasin hänelle nyt, että hän alkaa kuulostaa ihan Marialta. Hain tällä vähän sitä, että hän säikähtäisi paljastumista yhdeksi ja samaksi henkilöksi. Sitten ihmettelin sitä, miksi minun pitäisi tarkistaa puhelimeni hedelmätarha. Kerroin, ettei puhelimessani ole hedelmiä. Kehoitin myös hieman kohentamaan hänen käyttämäänsä englantia.

Lopuksi laitoin hieman enemmän muunnellun bitcoin-lompakon tunnisteen viestiin ja käskin hänen tarkistamaan sen. Luulisi hänen nyt jo tajuavan, että tuo tunniste on väärä.

Screenshot73_2023_08_30.jpg

Hermot tällä kaverilla alkaa olla jo mennyttä. Uskoisin, että totaalinen romahtaminen tapahtuu aivan näillä näppäimillä. Joko tänään tai viimeistään huomenna.


Torstai 31.8.2023: Huijarilta ei ollut tullut viestiä. Saattaa olla, että homma on siinä. Lähetin siitä huolimatta viestiä James Hopkinsonille ja pyysin uutta lakimiestä hoitamaan asiaa. Laitoin viestiä myös lakimiehelle itselleen ja kerroin, että hän ei enää hoida tätä asiaa.

Screenshot74_2023_08_31.jpgScreenshot75_2023_08_31.jpg

Nyt, kun homma on oletettavasti vihdoin paketissa, voisi miettiä sen julkaisua jossain mediassa. Otin hieman selvää siitä, miten Twitterissä voi tienata rahaa. Itseasiassa otin siitä selvää jo monta päivää sitten ja tulin lopulta siihen tulokseen, että se ei ole oikea paikka julkaista tätä tarinaa.

Mietin myös, josko olisin muuttanut tarinan videon muotoon ja julkaissut sen sitten YouTubessa. Sekään ei oikein tuntunut luontevalta vaihtoehdolta. Lisäksi, en halua julkisuuteen itsestäni yhtään mitään, en edes omaa ääntäni.

Harkitsin tarinan julkaisua myös instagramissa. Mutta sen idean hylkäsin melko nopeasti.

Muutama päivä sitten törmäsin sellaiseen asiaan netissä kuin blogit. Niilläkin voi ilmeisesti tienata, jos on todella jotain kerrottavaa. Ja minullahan sitä nyt on. Kuvien kera vieläpä.

Aion kuitenkin odottaa jonkin aikaa ennen kuin julkaisen tätä tarinaa yhtään missään siltä varalta, että huijari päättääkin vastata viesteihini. Sillä aikaa voisin ottaa tarkemmin selvää esimerkiksi siitä, kuinka blogia pitämällä voi tienata. Ja miten tuo blogin pystyttäminen ylipäätään tapahtuu.


Lauantai 2.9.2023: Lähetin heti aamusta lisää paskadataa huijarille. Olen lähettänyt hänelle nyt 400 kuvaa.


Sunnuntai 3.9.2023: Tarkistin tänään sähköpostini. Ajattelin katsoa, josko sinne olisi tullut huijaussähköposteja. Siellä oli pari otsikon perusteella lupaavan oloista viestiä. Katsottuani niitä tarkemmin osoittautui, etteivät ne ole sellaisia huijauksia, joihin voisi vastata sähköpostilla. Ne olivat jotain mitä lie lainatarjouksia.

Mutta sitten oli yksi viesti, joka tuli itseasiassa jo pari viikkoa sitten maanantaina työsähköpostiini. Lähetin sen silloin omaan sähköpostiini tarkistettavaksi. Nyt katsoin tämän viestin tarkemmin läpi.

Viesti olikin pettymys. Siinä kerrottiin jonkin yhtiön yksityisyydensuojakäytänteistä. Työsähköpostiosoitteeni lienee joutunut jollekin epämääräiselle sähköpostilistalle.

Tämä tarkoittaa sitä, ettei minulla olekaan muita huijareita huijattavana kuin tämä yksi. Taidankin tehdä lisää sähköpostiosoitteita tätä huijaria varten.

Harmillisesti en saanut tehtyä uutta sähköpostiosoitetta. Palvelu pyytää toista sähköpostiosoitetta varmistaakseen tilin toipumisen siinä tilanteessa, että käyttäjä on unohtanut salasanansa. Käytin siinä sähköpostiosoitetta, jota olin jo käyttänyt aiemmin. Joten se ei onnistunut.

Kokeilin käyttää muita sähköpostiosoitteita, mutta kaikki ne olivat jo käytössä. Päädyin sitten sähköpostiin, josta olen lähetellyt huijarille paskadataa. Siellä odotti ilmoitus, että sähköpostilaatikko on lähes täynnä. Koska huijarilla on käytössään myös gmail, tarkoittaa tämä sitä, että myös huijari on saanut tuon ilmoituksen. Siksi päätin lähettää huijarille lisää paskadataa samantien niin paljon ja nopeasti kuin mahdollista.

Olen nyt (kello 14:38) lähettänyt huijarille 500 kuvaa. Gmail tuntuu ilmoittelevan jo hyvissä ajoin, että tallennustila ei riitä. Jouduin hieman poistelemaan vanhoja viestejä päästäkseni eroon tästä ilmoituksesta. Tämä tarkoittaa tietenkin sitä, että myös huijarilla on sama ongelma. Taidan lähettää tänään loputkin kuvat.

Lähetin nyt (kello 16:32) lisää paskadataa huijarille. Olen lähettänyt hänelle nyt 627 kuvaa. Jouduin laittamaan koodin generoimaan niitä minulle lisää, koska niitä tuntuu vain menevän, eikä ilmoitusta huijarin sähköpostilaatikon täyttymisestä vain kuulu.

Olen tänään lähettänyt tähän mennessä (kello 19:30) 680 kuvaa huijarille. Homma on hidastunut melkoisesti kuvien generoinnin takia. Joudun nyt lähettämään niitä sitä mukaa, kun niitä valmistuu.

En ymmärrä, miksei mikään raja ole tullut vielä vastaan. Laskujeni mukaan huijarin sähköpostilaatikko pitäisi olla jo tukossa. Silti saan lähetettyä sinne lisää aina vain. Aion tänään lähettää kuvia vielä sen verran, että olen lähettänyt niitä yhteensä 700.

Sain nyt (kello 21:23) vihdoin lähetettyä loput kuvat huijarille. Edelleenkään en saanut mitään ilmoitusta siitä, että huijarin sähköpostiin ei mahtuisi enää viestejä. Epäilen, että hän on saattanut poistaa niitä sähköpostilaatikon täytyttyä.

Mitään vastausta näihin viesteihin ei ole tullut pitkään aikaan. Se on huijarilta melko ovela taktiikka, koska nyt en voi tietää mitä siellä toisessa päässä tapahtuu. Perhana sentään.


Maanantai 4.9.2023: Tarkistin juuri kaikki valesähköpostilaatikot. Huijarista ei ollut kuulunut mitään. Ajattelin kokeilla, josko hän kuitenkin vastaisi vielä siihen osoitteeseen, josta lähetin hänelle ne 700 kuvaa.

Ajattelin kokeilla lähettää siitä sähköpostista hänelle passista kuvan, josta ei saa mitään selvää.

Lähetin huijarille nyt tuon kuvan. Siitä se taas lähtee, uusi huijarin huijaus. En malta odottaa hänen vastaustaan. Jos sellaista nyt edes koskaan tulee.


Lauantai 9.9.2023: Törmäsin jonkin aikaa sitten Nokian kiristystapaukseen YouTubessa. Kiristys tapahtui vuonna 2007. Joku oli saanut jonkinlaisen salausavaimen nokian puhelimiin. Hän olisi pystynyt sen avulla tekemään puhelimiin ohjelman, jolla saada joka ikisen nokian puhelimen täydellisesti hallintaansa.

Kiristäjä vaati Nokialta 2 miljoonaa euroa, joista 400 000€ piti lahjoittaa hyväntekeväisyyteen. Kiristäjä viestitteli Nokian suuntaan sähköpostitse useilta eri gmail-tileiltä. Nokia ei voinut vastata suoraan näihin viesteihin, mutta tuo hyväntekeväisyyslahjoitus toimi ikään kuin viestinä kiristäjälle.

Videolla mainittiin kaksi uutista tähän tapaukseen liittyen. Kaivoin nuo uutiset netistä. Ensimmäinen oli Iltasanomien uutinen, jossa kerrottiin Nokian lahjoittaneen 400 000€ Arvo ja Lea Ylppö Säätiölle sekä Lastentautien tutkimussäätiölle.

Toinen uutinen oli vuodelta 2014. Asiasta oli uutisoinut Iltalehti. Siinä kysyttiin, josko Nokian kiristys oli sisäpiiririkos. Alun perin ajattelin tämän videon olevan keksitty tarina, mutta löydettyäni nuo uutiset netistä uskon tapauksen olevan tositarina.

Sitten se mielenkiintoisin kohta. Kiristäjä käytti gmail-sähköpostipalvelua. Poliisi selvitti gmail-palvelun kautta tai oikeammin myötämielisellä avustuksella kiristäjän tietokoneen IP-osoitteen. Tämä ei kuitenkaan tässä Nokian kiristystapauksessa johtanut mihinkään, koska kiristäjä käytti julkisia WLAN-verkkoja.

Minua tässä tapauksessa hieman häiritsee se, että Suomen poliisi ei edes aloita tutkimaan sähköpostihuijauksia. Syyksi tähän kerrottiin, että se on niin vaikeaa. Nokian tapauksessa kuitenkin voitiin saada jopa IP-osoite selville gmail-palvelun avulla. Eli käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että tämän aiemmin kohtaamani huijarin IP-osoite olisi kyllä voitu selvittää poliisin toimesta. Yksin minulla ei siihen ole oikein mahdollisuuksia.

Sitten on tietenkin toinen tarina se, jos huijari on käyttänyt myös avoimia ja julkisia WLAN-verkkoja.

Tästä huijarista tulikin mieleeni jotain muuta. Minun on pitänyt jo monta päivää sitten tarkistaa huijarin käyttämä bitcoin-lompakko. Tarkistin sen nyt. Siellä on edelleen viimeisin siirto tapahtunut toukokuun alussa. Mahtoikohan huijari lopettaa touhun kokonaan nyt, kun tuli huijatuksi? Olisi todella mielenkiintoista tietää, oliko minun viestittelyllä jonkinlainen vaikutus huijariin.

Olen epäillyt myös, että joku muukin on saattanut huijata tätä huijaria jo joskus touko- ja kesäkuun paikkeilla. Toisaalta huijari vaikutti olevan poissa koneen ääreltä melko usein joskus elokuun alun aikoihin. Hän kertoi syyksi olleensa kipeänä ja sairaalassa, mutta oikea syy voi tietenkin olla mikä vain.


Tiistai 12.9.2023: Yritin vielä lauantai-iltana etsiä netistä jonkinlaista yhteystietoa Googlelle. Olisin halunnut tehdä jonkinlaisen ilmoituksen huijarin gmail-tilistä. En löytänyt oikein mitään sellaista yhteystietoa, johon voisi ilmoittaa näitä tapauksia. Sen sijaan löysin jotain ihan muuta.

Löysin jonkinlaisen suomenkielisen nettisivun, jossa on Googlen asiakaspalvelunumero. Epäilykseni heräsivät heti. Nettisivulla osa sisällöstä on englanniksi ja osa suomeksi. Kokeilin, mitä kukasoittaa.fi osaa kertoa tuolla sivulla mainitulla puhelinnumerolla ja vastaukset olivat, että huijaus. Useita Suomalaisia oli huijattu tuossa numerossa.

Tämä on käsittääkseni juuri sellainen numero, joihin YouTubessa toimivat huijarien huijarit soittelevat. Itsekin harkitsin hetken soittavani tuohon numeroon pilailumielessä. Ja olisinhan saanut siitä mahdollisesti sisältöä mahdolliseen uuteen blogiini. Päätin kuitenkin olla soittamatta, koska en halua käyttää omaa numeroani sellaiseen.

Löysin sivulta myös sähköpostiosoitteen. Lähetin tuohon osoitteeseen kokeeksi suomenkielisen kysymyksen gmail-palvelua koskien. Heti samana päivänä ei tullut mitään vastausta, sunnuntaina aikani meni kaikkeen muuhun ja eilen gmail-palvelu päätti, että kirjautumiseni palveluun on epäilyttävä. Se kysyi puhelinnumeroani. Sitä en todellakaan aio antaa mihinkään valesähköposteistani. Tämän takia luulin jo, että olen menettänyt tämän sähköpostiosoitteen, mutta kokeilin tänään kuitenkin kirjautua sisään ja se onnistui ongelmitta.

Sähköpostiviestiini oli tullut vastaus. Sen sisältö oli yksinkertaisesti, että kyseinen sähköpostiosoite ei ole käytössä. Persereikä sentään. Tätä huijausta ei voi huijata kuin soittamalla. Tallensin nyt tuon numeron puhelimeeni siltä varalta, että siitä numerosta tulee minulle joskus soitto. Tiedän sitten heti reagoida oikealla tavalla asiaan.

Tarkistin vielä tuolla huijaussivulla mainitun katuosoitteen googlen karttapalvelussa ja paljastui, ettei sellaista osoitetta ole olemassakaan. Kaarikatuja löytyy Suomesta useita, mutta yksikään ei sijaitse Kajaanissa.


Maanantai 25.9.2023: Tarkistin tänään kaikki jäljellä olevat valesähköpostini. Yhtäkään viestiä ei ollut tullut keneltäkään. Samalla tarkistin huvikseni huijarin bitcoin-lompakon. Sinne ei ollut tullut lisää rahaa. Viimeisin tapahtuma siellä on edelleen toukokuun alkupuolelta. Mahtaakohan huijari olla lopettanut huijaamisen kokonaan?