Huijauksen eteneminen

Olen huijannut samaa huijaria nyt useita eri kertoja erilaisilla hahmoilla ja hauskaa on ollut. Hommaan on alkanut muodostua jonkinlainen rutiini ja tuntuma. Pelkään vähän, että huijari saattaa huomata tämän ja tunnistaa minut. Ei välttämättä vielä, mutta ennemmin tai myöhemmin. Siksi jo seuraavalla kerralla aion kirjoittaa aivan toisella tavalla kuin ennen.

Olen myös huomannut, että huijari ei lähetä joka kerta täysin samoja viestejä kopioituna suoraan jostain valmiista pohjasta. Vain ensimmäiset viestit ovat samat. Huijaus noudattaa kuitenkin joka kerta aina samaa kaavaa. Ensimmäiset viestit ovat Marialta ja niillä saadaan aina uusi uhri koukkuun.

Sitten seuraa jonkinlainen luottamuksen ansaintavaihe. Sillä muka pyritään ansaitsemaan huijarin luottamus uhriinsa, mutta todellisuudessa sillä vahvistetaan uhrin luottamusta huijariin. Kun sitten samaa väärennettyä talletustodistusta ollaan lähetelty puolin ja toisin ja luottamus muka ansaittu puolin ja toisin, siirrytään seuraavaan vaiheeseen.

Se on muka odottamaton ongelma eli sertifikaatti tilin omistajuuden vaihdoksesta. Ongelma muodostuu, kun mitään sertifikaattia ei löydy Marialta. Siinä vaiheessa pankki sitten suosittelee lakimiestä. Yleensä tässä vaiheessa Maria kysyy samaa. Lakimieheen sitten saadaan yhteys pankin suosituksesta, mutta lakimies ei olekaan tietenkään ilmainen.

Sitä seuraa viimeinen vaihe eli maksaminen. Tässä vaiheessa itsellä herää aina yksi kysymys. Laskuttaako maailmassa kukaan lakimies oikeasti asiakastaan bitcoineina tai Paypalin kautta?

Saattaa tietenkin olla mahdollista, että huijauksessa on lisää vaiheita vielä tämän jälkeenkin. En vain ole koskaan nähnyt niitä tietenkään sen takia, etten ole koskaan maksanut huijarille yhtään mitään.


Muutoksia käsikirjoituksessa

Huijarin käsikirjoitus ei ole mikään kiveen hakattu. Hän pystyy kyllä improvisoimaan jonkin verran. Se on tullut todettua moneen kertaan monessa eri tilanteessa. Varsinkin silloin, kun hän on pilannut omat suunnitelmani peliliikkeillään. Hän pystyy pelaamaan melko tehokkaasti esimerkiksi sillä, että hän väittää olleensa yhteydessä pankkiin tai lakimieheen.

Yksi esimerkki muuttuneesta käsikirjoituksesta oli se, kun jossain vaiheessa huijari jätti käsikirjoituksestaan kokonaan pois yhden sähköpostiosoitteen jostain syystä. Se oli ensimmäisellä kerralla mukana ollut James Hopkinsonin henkilökohtainen osoite. Epäilen, että kyseinen sähköpostitili on saattanut mennä kiinni syystä tai toisesta. Ehkä sähköpostin ilmainen kokeilujakso umpeutui. Tai mistä minä tiedän, perkele.


Miksi ihmiset sitten lankeavat sähköpostihuijauksiin?

Näkisin, että tämän ensimmäisen maksun jälkeen huijari tietää uhrin olevan tarpeeksi tyhmä, sinisilmäinen ja enemmän tai vähemmän koukussa isoihin rahoihin. Oikeastaan jo ensimmäiset viestit Marialta toimivat ensimmäisenä suodattimena. Niillä suodatetaan melko tehokkaasti pois ne, jotka tajuavat heti samantien kyseessä olevan sähköpostihuijaus. Mutta minua ne eivät tietenkään suodata. Vain toimimaton pankin sähköposti voi suodattaa minut.

Oma teoria on, että isot rahasummat sokaisevat uhrit jollain tavalla. Vähän samoin kuin rakkaushuijauksissa rakkaus sokaisee uhrit. Uhri näkee vain mahdollisuuden hankkia ison summan rahaa melko helposti ja nopeasti. Siinä sitten järki ja realismi unohtuvat tunteiden jyllätessä pääkopassa. Kun tunteillaan, on järki silloin kokonaan poissa. Tämä pätee elämässä muutenkin melko laajasti. Siksi siihen perustuvat huijaukset toimivat.


Huijarin sijainti

Olen moneen kertaan yrittänyt tulkita huijarin sijaintia parilla eri menetelmällä. Kumpikaan menetelmä ei ole ollut mitenkään tarkka, vaan molemmat ovat olleen toinen toistaan kauempaa haettuja. Erityisesti huijarin käyttämästä kielestä vedetyt johtopäätökset ovat olleet mielestäni erittäin hataralla pohjalla. Apua tarvitsisi saada jonkinlaiselta kielitieteilijältä tai vastaavalta.

Toinen menetelmä on mielestäni ehkä aavistuksen luotettavampi, mutta jos sen lopputuloksena on vain huijarin käyttämä aikavyöhyke, ei se vielä kerro huijarin sijannista juuri yhtään mitään. Tämän lisäksi menetelmän tarkkuus saattaa olla useita eri aikavyöhykkeitä.

Yksi mielenkiintoinen yksityiskohta huijarin viesteissä oli se, että hän alkoi jossain vaiheessa vastailemaan öisin. Olen tulkinnut tämän niin, että hän matkusti jonnekin kauas toiselle aikavyöhykkeelle. Epäilen, että kyseessä voisi olla jokin Yhdysvaltain aikavyöhykkeistä. Siis jos laskin oikein huijarin viestien kellonajoista.

En malta olla ajattelematta tässä kohtaa teoriaa, jonka mukaan huijari on ehkä alunperin asunut Afrikassa. Hän on sitten huijauksillaan saanut sen verran rahaa kokoon, että on voinut matkustaa Yhdysvaltoihin paremman elämän toivossa.


Jatkosuunnitelmia

Aion jatkaa saman huijarin huijaamista niin kauan, että hän lopettaa. En oikein tiedä, kuinka voin tämän sitten todentaa. Ehkä niin, että huijari ei vain enää vastaa uusiinkaan viesteihini uusista sähköpostiosoitteista. Mikään ei tietenkään estä huijaria siirtymästä kokonaan uudenlaisiin huijauksiin. Valitettavasti.

Tavoite on edelleen saada lisää tietoa huijarista vittuilua unohtamatta. Erityisesti kiinnostaisi saada tietoon huijarin IP-osoite. Minulla on sen saamiseksi jo valmiiksi kirjoitettua koodia. IP-osoitteen avulla saa sitten tarkempaa tietoa ainakin huijarin sijainnista vähintään maanosan ja maan osalta, ellei jopa tarkemmin. Hyvällä tuurilla sillä selviää enemmänkin tietoja huijarista.

Blogin osalta olen ajatellut pyytää lukijoilta vinkkejä sähköpostihuijareista, sillä omaan henkilökohtaiseen sähköpostiin ei niitä viestejä tule kovin usein. Joten, jos sinulle, hyvä lukija, on tullut huijausviesti sähköpostiisi, kerro siitä alla kommenteissa. Kiitos!