Lauantai 7.10.2023: Marialta oli tullut vielä viesti. Kuvittelin tämän jo loppuneen. Hän sanoi peruuttavansa koko homman ja menevänsä itse paikan päälle henkilökohtaisesti. Hän ei enää halunnut puhua roskaa kanssani.

Erikoisinta tässä viestissä on se, että se sisältää kaksi emojia. Toinen on peruuta ja toinen roskakori. Näitä ei ole näkynyt hänen viesteissään koskaan aiemmin.

Screenshot69_2023_10_07.jpg

Vastasin Marialle. Pahoittelin, että asiat menivät kuten ne menivät. Kerroin myös, että oma lakimieheni oli soittanut. Hän oli kertonut, ettei kukaan ole koskaan kuullutkaan kenestäkään Barister Justice Hazardista Lontoossa. Oma lakimieheni epäili häntä huijariksi. Joten varoitin Mariaa tästä. Vaikka tokihan huijari tämän jo tiesi. Hän on yksi ja sama henkilö.

Lopuksi toivotin Marialle onnea varojensa siirtoon. Hain tällä sitä, että hän ei uskoisi minun olevan huijarin huijari.

Screenshot70_2023_10_07.jpg

Nyt tämä taitaa olla lopulta kokonaan ohi.

Tämän kertainen huijarin huijaus menikin huomattavasti nopeammin kuin ensimmäisellä kerralla. Ensimmäisellä kerralla hommaan tuhraantui yli puolitoista kuukautta, mutta tällä kerralla koko paskan läpikäynti vei vain kaksi viikkoa. Toki ensimmäisellä kerralla alussa oli pitkään haparointia, koska en oikein siinä vaiheessa vielä tiennyt mitä tulisi tapahtumaan.

Tällä kertaa homma meni huomattavasti nopeammin läpi, mutta viestien lukumäärällä mitattuna tämä oli lähes yhtä pitkä kuin ensimmäiselläkin kerralla. Ero on vain noin neljä viestiä.

Ajattelin käydä nyt viestit vielä kertaalleen läpi ja analysoida asiaa hieman tarkemmin.

Huijarin alkupään viestit ovat selkeästi kopioita jostain valmiista pohjasta, mutta huijauksen edetessä hän kirjoitti itse viestit. Koko hommaa ei voi sentään käsikirjoittaa kokonaan etukäteen. Ja se on hyvä asia. Näin huijarilta kuluu enemmän aikaa viestien kirjoittamiseen.

Alussa minulle sattui pieni kämmi. Olin hakenut netistä tämän Lauren O'Sullivanin passin kuvan jo aiemmin. Ensimmäistä viestiä kirjoittaessani jostain syystä muistin, että tämä Lauren O'Sullivan on kanadalainen. Luulin aluksi, ettei huijari mitään huomaa. Myöhemmin sain tietää, että kyllä hän on tämän epäkohdan huomannut. Tämä on siis minulle selkeä oppimisen paikka. Minun täytyy olla entistä huolellisempi yksityiskohtien kanssa.

Onnistuin mielestäni kuulostamaan ystävälliseltä viesteissäni huomattavasti paremmin kuin viime kerralla. Viime kerralla en vain oikein tajunnut niin tehdä. En tajunnut, että tämä huijari olisi niin perkeleen herkkä viiveille. Siksi pyrin pahoittelemaan niitä erityisesti tällä kertaa viesteissäni.

Näitä viestejä läpi käydessäni huomasin, että huijarin lähettämässä talletustodistuksessa on pankin katuosoite. Se on eri kuin huijarin viestissä mainittu. Tässä ei tietenkään ole mitään ihmeellistä, mutta voin mahdollisesti käyttää tätä huomiota joskus myöhemmin vittuillakseni huijarille.

Sellaisenkin huomion tein tässä matkan varrella, että huijari tuntuu säikkyvän sitä, jos edes mainitsenkin oman lakimiehen. Se on mahtava tieto. Tällä pienellä tiedonmurulla voi saada tämän huijarin helposti aisoihin tilanteessa, jossa hän meinaa hyppiä silmille.

Huijarilla vaikuttaa olevan kaksi tapaa väistellä asioita ja vaikuttaa viattomalta tai tietämättömältä. Toinen on se, että hän kertoo jo hyvissä ajoin olevansa sairaalassa. Siksi yhteydenpito saattaa toisinaan olla pätkivää. Toinen on sitten se, että hän yleensä kyselee missä mennään. Tai mitä on tapahtumassa.

Huijari ei selkeästikään ole ensimmäistä kertaa asialla, sillä kaikelle mahdolliselle tuntuu kyllä löytyvän järkevän kuuloinen selitys. Esimerkkinä tuo äsken mainittu sairaala. Toisena esimerkkinä viime kerralta se, että jos uhrilla ei ole tarpeeksi rahaa, voi huijari vain yksinkertaisesti väittää maksaneensa osan lakimiehen palkkioista jo suoraan.

Tein toisenkin huomion. Huijari ei tunnu vastaavan mihinkään kysymykseen, joka ei suoraan koske huijausta. Olen kysellyt häneltä esimerkiksi missä sairaalassa hän on Venäjällä. Lisäksi jossain vaiheessa kysyin miten leikkaus meni. Lakimieheltä kyselin hänen matkastaan Kanadaan. Tämä huijari ei tunnu olevan mikään kovin ystävällinen kaveri.

Tässä viestejä lukiessa alkoi hymyilyttää uudelleen kohta, jossa kerroin Marialle, ettei lakimieheltä ole tullut vielä maksutietoja. Samalla vähän vihjasin, että luulen Marian maksavan nämä maksut. Seuraavaksi onkin huijarilta tullut sitten viisi viestiä. Kolme lakimieheltä ja kaksi Marialta. Ja nämä ovat pitkiä selostuksia. Kaikki huijarin paskalla englannilla. Näihin on täytynyt palaa aikaa jonkin verran.

Sitä en ole vieläkään tajunnut, miksi huijarilta tulee silloin tällöin sama viesti moneen kertaan. Se tuntuu yleensä tapahtuvan silloin, kun hän on erittäin hermostunut ellei jopa vihainen. Aluksi ajattelin, että hän on hermostuksissaan onnistunut klikkaamaan tai täppäämään lähetä-nappia moneen kertaan. Ehkä hänen sormensa on tärissyt niin pahasti. Mutta viestit eivät ole täysin identtisiä keskenään. Lisäksi niiden lähettämisajankohdat saattavat olla useita minuutteja toisistaan erillään.

Eräs tälläinen viestipari on Marialta. Ensimmäisessä viestissään hän aloitti, että "My desk is...". Se on suomeksi "Minun työpöytäni on...". Toisen lähes identtisen viestin hän aloitti, että "My sister is..." ja se on suomeksi "Minun siskoni on...". Aiemmin päättelin hänen kutsuvan minua siskokseen, koska se voisi olla tuon viestin aloitus. Hän ei käytä juurikaan pisteitä, joten kuvittelin hänen vain aloittaneen lauseen: "Siskoseni...". Mutta nyt, kun tutkin näitä kahta viestiä tarkemmin, tajuan olleeni ehkä väärässä. Tässä tapauksessa en oikein tiedä, mikä oikeampi suomennos voisi edes olla.

Olen jo pitkään ajatellut huijarin käyttävän jotakin automaattista käännösohjelmaa netissä. Esimerkiksi googlen käännösominaisuutta. Nämä omituiset sanat huijarin viesteissä voisi hyvällä tuurilla antaa jonkinlaista osviittaa siitä, mikä alkuperäinen kieli on mahdollisesti ollut. Huijari on sitten kääntänyt omasta kielestään viestit englanniksi. Ja minun viestini takaisin hänen omalle kielelleen.

Tutkin näitä kahta sanaa, jotka voisivat hänen kielellään olla yksi ja sama sana. Kirjoitin sanat allekkain googlen käännösominaisuuteen ja klikkailin kaikki sen tukemat kielet läpi. En löytänyt yhtäkään kieltä, jossa nämä kaksi sanaa olisi olleet identtiset. Mutta swahilin kielellä nämä sanat olivat melko lähellä toisiaan. Ne olivat "dawati" ja "dada". Näistä jälkimmäinen tarkoittaa siskoa ja ensimmäinen työpöytää.

Tästä tuli mieleeni teoria, että huijari olisi kirjoittanut viestinsä swahiliksi, mutta hänen puhelimensa autocorrect olisi tehnyt tepposet ja muuttanut sisko sanan työpöydäksi. Sen jälkeen huijari olisi kopioinut tuon tekstin googlen käännösominaisuuteen ja kopioinut tuloksen viestiinsä.

Tämä tuntuu olevan melko kaukaa haettu selitys, mutta olen jo pidemmän aikaa epäillyt huijarin tulevan Afrikasta. Vilkaisin nopeasti netistä ja swahiliä puhutaan ilmeisesti melko laajasti Itä-Afrikassa.

Viime kerralla hän käytti myös yhtä hyvin omituista sanaa. Se oli "orchard". Se on suomeksi "hedelmätarha". Muistaakseni hän puhui puhelimeni hedelmätarhasta. Yritin tutkia tämän käännöstä swahiliksi, mutta se ei oikein tuntunut tuottavan mitään järkevää.

Tähän pitäisi kysyä selkeästi apua joltain, joka tuntee paremmin näitä kieliä. Itse en tunne ketään, joka osaisi ehkä tulkita näitä paremmin. En oikeastaan edes tiedä, mistä lähteä haeskelemaan tähän jonkinlaista tolkkua.

Pelkäsin jossain vaiheessa, että huijari oppii käyttämästäni kielestä parempaa englantia. Nyt tajusin, että jos hän kerta käyttää jotain automaattista kääntäjää, ei hän ikinä tule mitään kieltä sillä tavalla oppineeksi.

Olen jo monena päivänä miettinyt sitä miten kaivaa huijarin IP-osoite selville. Luulin jossain vaiheessa aiemmin tällä viikolla keksineeni tähän ratkaisun ja kirjoitin lyhyen koodin sitä varten. Kokeilin sitä tietenkin ennen tositoimia, mutta en vain saanut sitä toimimaan. Olen koodari, en hakkeri varsinaisesti. Tähänkin asiaan tarvitsisin apua joltain ulkopuoliselta asiantuntijalta selkeästi.

Jos tuon IP-osoitteen saisi selville, saattaisi myös huijarin identiteetti olla lähempänä selviämistä. Ainakin IP-osoitteen avulla saisi käsittääkseni melko luotettavasti selville valtion, josta käsin huijari operoi.

Tutkin vielä hieman tarkemmin huijarilta jossain vaiheessa saamaani kuvakaappausta hänen puhelimestaan. Kuvassa oli Paypalin QR-koodi. Kuvatiedoston nimessä on päivämäärä 5.10.2023. Se on siis otettu sinä päivänä, kun hän viestin lähetti. Kello on kuvassa 01:23. Huijari on lähettänyt kuvan sähköpostipalvelun kellon mukaan 14:43. Tästä voisi ehkä päätellä huijarin aikavyöhykkeen. Se on siis neljä tuntia vähemmän kuin Suomessa tällä hetkellä. Se puolestaan viittaisi siihen, että hän olisi jossain Afrikan länsirannikolla.

Kaivoin netistä kartan, jossa näkyy kaikki maailman aikavyöhykkeet. Tuo päättelemäni aikavyöhyke osuu kyllä Afrikan länsirannikolle, mutta tuon kartan mukaan yksikään sillä alueella olevista valtioista ei ole sillä aikavyöhykkeellä. Tämä vaikuttaa vahvasti siltä, että joko minä päättelin tai laskin väärin tässä jotain tai sitten huijarin puhelimen kello on väärässä ajassa.

Vielä yksi vaihtoehto voisi olla se, että hän on tehnyt jotain muuta kuvakaappauksen ottamisen jälkeen noin tunnin ja kaksikymmentä minuuttia ennen sen lähettämistä minulle. Tässä tapauksessa hän olisi nimenomaan Afrikan länsirannikolla. Jossain tuolla Malin, Mauritanian, Ghanan, Liberian ja Sierra Leonen suunnalla. Sama aikavyöhyke näyttäisi olevan käytössä tällä hetkellä myös Islannissa.

Perhana, hyvin vaikea tietää taas tästäkään.